Totaal aantal pageviews

woensdag 25 mei 2011

Nieuwe beleidsregels of voorlichting?

Zojuist plaatste ik op mijn blog het nieuws over onderstaande twaalf voorgestelde beleidsregels voor paardenwelzijn. Het SRP heeft ze voorgesteld, de Dierenbescherming is tevreden en Bleeker gaat grotendeels mee in voorstellen met uitzondering van de actieve rol die hem is toebedeeld en ook het sociale contact is volgens hem geen 'must have', maar een 'nice to have' en daarmee niet verplicht.

Hierbij de 12 voorgestelde basisregels met mogelijke praktijk vraagstukken (P):

1. Minimaal 2x per dag voldoende ruwvoer.
P: Is het met deze beleidsregel dan niet meer okay als je 1x per dag ruwvoer geeft in een doseernet, waarbij een paard de hele dag kan 'fourageren' en ruwvoer tot zich kan nemen. Of is 2x per dag voldoende ruwvoer wel genoeg om de darmen goed in beweging te houden. Als het paard binnen 2 uur zijn ruwvoer op heeft, dan blijven er nog 20 uren op een dag over zonder ruwvoer.

2. De boxmaat voor paarden boven de 1.56 meter moet groter naar 10 m2.
P: De boxmaat van paarden veranderd van 3 bij 3 meter naar 3,5 bij 3,5 meter voor alle nieuwbouw, verbouw en aanbouw. Over 15 jaar is het verplicht voor alle stallen. Dit is ten eerste nogal een kostenpost. Zeker als je dit allemaal moet gaan ombouwen in je bestaande accommodatie. En wie gaat dit controleren? Waarschijnlijk de gemeente, maar zijn er dan ook sancties of komt dit op de grote hoop van gemeentelijk gedoogbeleid?

3. Paarden in individuele boxen moeten minimaal 4 uur beweging buiten de stalbox krijgen.
P: Paarden in individuele boxen (de pensionpaarden voornamelijk) krijgen volgens mij nu regelmatig slechts 1 uur beweging buiten de box en met een beetje geluk 2 uur beweging. Het mooiste is vrije uitloop of weidegang, maar dat is echt niet overal beschikbaar. Dan zou het serviceniveau van stallen omhoog moeten om pensionpaarden aan 4 uur beweging per dag te laten komen of de pensionklant moet 4 uur per dag op stal zijn voor zijn of haar paard. Het is een heel goed punt voor paardenwelzijn, maar in de praktijk soms lastig haalbaar en al helemaal niet regelbaar van bovenaf.

4. Lichthoeveelheid in stallen moet minimaal 80 lux zijn, 8 uur per dag.
P: Lichtbanen maken in de daken, maar deze vervolgens ook schoon houden (lastig bij ligging in het bos). Beste is nog altijd voor alle paarden buitenluiken en vrij uitzicht.

5. Geen prikkeldraad meer om de weilanden en altijd een schuilmogelijkheid voor de paarden aanwezig.
P: Moet zeker haalbaar zijn, maar ook gladdraad staat ter discussie, houten omheining ook vanwege een te hoog "Dallas-effect" in het landschap, dan blijft lint over. Maar groen lint schijnt moeilijk te zien te zijn voor paarden, dus dan toch wit lint voor de paardenwei?
Schuilmogelijk is met name belangrijk bij nat en koud weer in combinatie met harde wind of flinke vorst, maar vooral belangrijk als schuilplaats voor een brandende warme zon. Gemeentes moeten dan toch ook echt de paardenhouder gelegenheid geven deze schuilmogelijkheid in het weiland te plaatsen (dan wel vast of verrijdbaar).

6. Verplicht ontwormen en vaccineren, verbod volledig afscheren tastharen en oorharen in het oor.
P: Zeer goed uit te voeren lijkt mij. Alhoewel ik me afvraag hoe het met de resistentie tegen het ontwormen zit in de toekomst.

7. Paarden geboren na 2004 mogen niet meer met gecoupeerde staarten deelnemen aan evenementen.
P: Ja, dan zien we eindelijk een Belg met een prachtige lange zwierige staart en kan ook deze reus gewoon de kleine vliegjes van zijn lijf verjagen.

8. Paardenmarkten blijven houden, maar volgens een strak protocol.
P: Volgens mij is dit al redelijk in gang gezet.

9. Het houden van één paard is onwenselijk. Dagelijks contact met soortgenoten is verplicht.
P: Deze regel gaat Bleker dus te ver en zal waarschijnlijk dan ook worden geschrapt. In de praktijk blijkt een paard ook goed een kudde te kunnen vormen met een schaap, geit of koe, dus misschien een idee om die nuance er in aan te brengen.

10. Spenen veulens vanaf 4 maanden en minimaal met 2 paarden, zo ook de opfok van veulens.
P: De basis is een heel belangrijk item, waarop altijd wordt teruggevallen in de paardensport. Dus zorg dan ook dat die basis goed wordt neergezet en een paard wordt opgevoed door en met een soortgenoot. Maar er worden ook veulens geboren bij paarden die alleen gehouden worden (zie 9). Dit moet dus nog scherp uitgewerkt worden.

11. Stereotyp gedrag mag niet worden belemmerd, zoals luchtzuigen en weven.
P: Een opvallend onderdeel in de beleidsregels. Dus geen waverekken meer, die het waven tegengaan? Deze zijn juist een gemeengoed geworden op stallen en worden voor alle paarden gebruik, ook zonder stereotiep gedrag. Moeten de waverekken dan weer uit het stalbeeld verdwijnen?

12. Bovenmatig zweepgebruik is verboden. Een zweep is om te corrigeren en niet om te straffen.
P: Een heel goed punt. Ik denk dat er dan begonnen moet worden met voorlichtingsrondes door het land bij rij instructeurs. Met name bij de ponylessen zie je veelvuldig zweepgebruik als straf voor de pony. Dit wordt kinderen (hoe triest ook) vaak al jong aangeleerd. Maar wat is de sanctie als dit wel gebeurd? Ik denk dat het met name afgestraft moet gaan worden op wedstrijden, waarbij de jury ook al op het inrij terrein kijkjes neemt bij de deelnemers. Hopen dat het vanuit daar doordringt tot manegelessen en het reguliere paardrijden.

Al met al ligt er een mooi pakket aan uitdagingen om dit nader uit te werken door de Sectorraad paarden. Vooralsnog denk ik dat we het hier meer over Voorlichting hebben dan over beleid, totdat er rechterlijke uitspraken op deze regels gaan volgen. We wachten het af en blijven het volgen.

Wil je meer details weten?
Download dan hier de hele
brief van Sectorraad Paarden (SRP) aan de overheid >>.

dinsdag 24 mei 2011

Nieuwe beleidsregels paardenhouderij

In april heeft de Sectorraad Paarden Twaalf Richtlijnen voor Paardenwelzijn voorgesteld aan de overheid. De richtlijnen gaan onder meer over goede voeding, de leefruimte (staloppervlakte, licht), beweging, en regels op gebied van stalling en weide.Ook komen preventie en behandeling tegen ziektes of aandoeningen, het verbod op het couperen van staarten, voorwaarden voor het houden van paardenmarkten, het spenen van veulens en de houding tegenover stereotype gedrag en zweepgebruik in de richtlijnen aan bod.

Aanleiding van de 'Twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn' is het verzoek van staatssecretaris Bleker aan de SRP om voor 1 mei met een concreet voorstel te komen voor het verbeteren van het paardenwelzijn in Nederland. In een Gids Goede Praktijken zullen de twaalf Richtlijnen voor paardenhouders zonodig verder uitgewerkt worden en worden voorzien van een uitgebreide toelichting. De verwachting is dat dit project uiterlijk 1 september 2011 gereed is.

Inmiddels heeft staatssecretaris Bleeker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I, voorheen LNV) positief gereageerd op de voorstellen. Hij liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Sectorraad Paarden (SRP) met de twaalf richtlijnen voor paardenhouders goede stappen heeft gezet om het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren. Ook de Dierenbescherming vindt de richtlijnen acceptabel, uitgezonderd het aspect sociaal contact. De Dierenbescherming vindt dat het solitair huisvesten van een paard niet meer mogelijk mag zijn. Bleker is het daar niet mee eens. “Ik vind verplichting te ver gaan. Wel acht ik een goede voorlichting aan (toekomstige) paardenhouders over dit onderwerp van groot belang”, aldus Bleker.

INGRIJPEN OVERHEID


De SRP wilde de overheid op drie punten (tevergeefs) ook een rol geven:

1. Uitfaseren van prikkeldraad
Bleker heeft met Staatsbosbeheer, die het meeste terreinen in Nederland beheert, afspraken gemaakt over het prikkeldraad. In het kader van regulier onderhoud wordt het prikkeldraad vervangen door andere omheining, dit proces is inmiddels in gang gezet.
2. Periodieke keuring van paardentrailers
Bleker vind het overbodig verplichte periodieke keuring van trailers in te voeren. “Volgens de Europese Transportverordening moeten voertuigen die levend vee vervoeren over langer dan 8 uur gekeurd worden. Bij vervoer over korter dan 8 uur is er geen periodieke keuring, maar gelden wel de algemene voorwaarden voor het vervoer van dieren uit dezelfde transportverordening: het voertuig moet veilig zijn en letsel en lijden moeten worden voorkomen. Bij aanhouding en constatering van overtreding kan de AID een boete opleggen. Daarnaast kan de sector zelf een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van paardentrailers, bijvoorbeeld door middel van bewustwordingsacties op evenementen.”
3. Ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid
Op vastleggen van richtlijnen op het gebied van ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid vindt Bleker tot de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies behoren. De Handreiking Paardenhouderij en Ruimtelijke ordening is het bestaande hulpmiddel voor gemeenten. 

GIDS VAN GOEDE PRAKTIJKEN

De komende maanden gaat de SRP werken aan een Gids van goede praktijken waarin de richtlijnen verder worden uitgewerkt. Bleker: “Het is een leidraad voor paardenhouders hoe een paard op een goede manier kan worden gehouden en verzorgd. Een goedgekeurde gids is weliswaar niet algemeen verbindend, maar kan zowel voor de handhaving als de rechtspraktijk ondersteunend en behulpzaam zijn.” De staatssecretaris verwacht uiterlijk 1 september een nadere uitwerking van de basisregels, uitleg over de wijze waarop naleving kan worden gecontroleerd en een voorlichtingsplan.