Zojuist plaatste ik op mijn blog het nieuws over onderstaande twaalf voorgestelde beleidsregels voor paardenwelzijn. Het SRP heeft ze voorgesteld, de Dierenbescherming is tevreden en Bleeker gaat grotendeels mee in voorstellen met uitzondering van de actieve rol die hem is toebedeeld en ook het sociale contact is volgens hem geen 'must have', maar een 'nice to have' en daarmee niet verplicht.
Hierbij de 12 voorgestelde basisregels met mogelijke praktijk vraagstukken (P):
1. Minimaal 2x per dag voldoende ruwvoer.
P: Is het met deze beleidsregel dan niet meer okay als je 1x per dag ruwvoer geeft in een doseernet, waarbij een paard de hele dag kan 'fourageren' en ruwvoer tot zich kan nemen. Of is 2x per dag voldoende ruwvoer wel genoeg om de darmen goed in beweging te houden. Als het paard binnen 2 uur zijn ruwvoer op heeft, dan blijven er nog 20 uren op een dag over zonder ruwvoer.
2. De boxmaat voor paarden boven de 1.56 meter moet groter naar 10 m2.
P: De boxmaat van paarden veranderd van 3 bij 3 meter naar 3,5 bij 3,5 meter voor alle nieuwbouw, verbouw en aanbouw. Over 15 jaar is het verplicht voor alle stallen. Dit is ten eerste nogal een kostenpost. Zeker als je dit allemaal moet gaan ombouwen in je bestaande accommodatie. En wie gaat dit controleren? Waarschijnlijk de gemeente, maar zijn er dan ook sancties of komt dit op de grote hoop van gemeentelijk gedoogbeleid?
3. Paarden in individuele boxen moeten minimaal 4 uur beweging buiten de stalbox krijgen.
P: Paarden in individuele boxen (de pensionpaarden voornamelijk) krijgen volgens mij nu regelmatig slechts 1 uur beweging buiten de box en met een beetje geluk 2 uur beweging. Het mooiste is vrije uitloop of weidegang, maar dat is echt niet overal beschikbaar. Dan zou het serviceniveau van stallen omhoog moeten om pensionpaarden aan 4 uur beweging per dag te laten komen of de pensionklant moet 4 uur per dag op stal zijn voor zijn of haar paard. Het is een heel goed punt voor paardenwelzijn, maar in de praktijk soms lastig haalbaar en al helemaal niet regelbaar van bovenaf.
4. Lichthoeveelheid in stallen moet minimaal 80 lux zijn, 8 uur per dag.
P: Lichtbanen maken in de daken, maar deze vervolgens ook schoon houden (lastig bij ligging in het bos). Beste is nog altijd voor alle paarden buitenluiken en vrij uitzicht.
5. Geen prikkeldraad meer om de weilanden en altijd een schuilmogelijkheid voor de paarden aanwezig.
P: Moet zeker haalbaar zijn, maar ook gladdraad staat ter discussie, houten omheining ook vanwege een te hoog "Dallas-effect" in het landschap, dan blijft lint over. Maar groen lint schijnt moeilijk te zien te zijn voor paarden, dus dan toch wit lint voor de paardenwei?
Schuilmogelijk is met name belangrijk bij nat en koud weer in combinatie met harde wind of flinke vorst, maar vooral belangrijk als schuilplaats voor een brandende warme zon. Gemeentes moeten dan toch ook echt de paardenhouder gelegenheid geven deze schuilmogelijkheid in het weiland te plaatsen (dan wel vast of verrijdbaar).
6. Verplicht ontwormen en vaccineren, verbod volledig afscheren tastharen en oorharen in het oor.
P: Zeer goed uit te voeren lijkt mij. Alhoewel ik me afvraag hoe het met de resistentie tegen het ontwormen zit in de toekomst.
7. Paarden geboren na 2004 mogen niet meer met gecoupeerde staarten deelnemen aan evenementen.
P: Ja, dan zien we eindelijk een Belg met een prachtige lange zwierige staart en kan ook deze reus gewoon de kleine vliegjes van zijn lijf verjagen.
8. Paardenmarkten blijven houden, maar volgens een strak protocol.
P: Volgens mij is dit al redelijk in gang gezet.
9. Het houden van één paard is onwenselijk. Dagelijks contact met soortgenoten is verplicht.
P: Deze regel gaat Bleker dus te ver en zal waarschijnlijk dan ook worden geschrapt. In de praktijk blijkt een paard ook goed een kudde te kunnen vormen met een schaap, geit of koe, dus misschien een idee om die nuance er in aan te brengen.
10. Spenen veulens vanaf 4 maanden en minimaal met 2 paarden, zo ook de opfok van veulens.
P: De basis is een heel belangrijk item, waarop altijd wordt teruggevallen in de paardensport. Dus zorg dan ook dat die basis goed wordt neergezet en een paard wordt opgevoed door en met een soortgenoot. Maar er worden ook veulens geboren bij paarden die alleen gehouden worden (zie 9). Dit moet dus nog scherp uitgewerkt worden.
11. Stereotyp gedrag mag niet worden belemmerd, zoals luchtzuigen en weven.
P: Een opvallend onderdeel in de beleidsregels. Dus geen waverekken meer, die het waven tegengaan? Deze zijn juist een gemeengoed geworden op stallen en worden voor alle paarden gebruik, ook zonder stereotiep gedrag. Moeten de waverekken dan weer uit het stalbeeld verdwijnen?
12. Bovenmatig zweepgebruik is verboden. Een zweep is om te corrigeren en niet om te straffen.
P: Een heel goed punt. Ik denk dat er dan begonnen moet worden met voorlichtingsrondes door het land bij rij instructeurs. Met name bij de ponylessen zie je veelvuldig zweepgebruik als straf voor de pony. Dit wordt kinderen (hoe triest ook) vaak al jong aangeleerd. Maar wat is de sanctie als dit wel gebeurd? Ik denk dat het met name afgestraft moet gaan worden op wedstrijden, waarbij de jury ook al op het inrij terrein kijkjes neemt bij de deelnemers. Hopen dat het vanuit daar doordringt tot manegelessen en het reguliere paardrijden.
Al met al ligt er een mooi pakket aan uitdagingen om dit nader uit te werken door de Sectorraad paarden. Vooralsnog denk ik dat we het hier meer over Voorlichting hebben dan over beleid, totdat er rechterlijke uitspraken op deze regels gaan volgen. We wachten het af en blijven het volgen.
Wil je meer details weten?
Download dan hier de hele brief van Sectorraad Paarden (SRP) aan de overheid >>.
Blogspot over ontwikkelingen, gebeurtenissen en meningen binnen de paardensportsector, het hippisch ondernemen en het hippisch verenigingswerk
Totaal aantal pageviews
woensdag 25 mei 2011
dinsdag 24 mei 2011
Nieuwe beleidsregels paardenhouderij
In april heeft de Sectorraad Paarden Twaalf Richtlijnen voor Paardenwelzijn voorgesteld aan de overheid. De richtlijnen gaan onder meer over goede voeding, de leefruimte (staloppervlakte, licht), beweging, en regels op gebied van stalling en weide.Ook komen preventie en behandeling tegen ziektes of aandoeningen, het verbod op het couperen van staarten, voorwaarden voor het houden van paardenmarkten, het spenen van veulens en de houding tegenover stereotype gedrag en zweepgebruik in de richtlijnen aan bod.
Aanleiding van de 'Twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn' is het verzoek van staatssecretaris Bleker aan de SRP om voor 1 mei met een concreet voorstel te komen voor het verbeteren van het paardenwelzijn in Nederland. In een Gids Goede Praktijken zullen de twaalf Richtlijnen voor paardenhouders zonodig verder uitgewerkt worden en worden voorzien van een uitgebreide toelichting. De verwachting is dat dit project uiterlijk 1 september 2011 gereed is.
Inmiddels heeft staatssecretaris Bleeker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I, voorheen LNV) positief gereageerd op de voorstellen. Hij liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Sectorraad Paarden (SRP) met de twaalf richtlijnen voor paardenhouders goede stappen heeft gezet om het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren. Ook de Dierenbescherming vindt de richtlijnen acceptabel, uitgezonderd het aspect sociaal contact. De Dierenbescherming vindt dat het solitair huisvesten van een paard niet meer mogelijk mag zijn. Bleker is het daar niet mee eens. “Ik vind verplichting te ver gaan. Wel acht ik een goede voorlichting aan (toekomstige) paardenhouders over dit onderwerp van groot belang”, aldus Bleker.
INGRIJPEN OVERHEID
De SRP wilde de overheid op drie punten (tevergeefs) ook een rol geven:
1. Uitfaseren van prikkeldraad
Bleker heeft met Staatsbosbeheer, die het meeste terreinen in Nederland beheert, afspraken gemaakt over het prikkeldraad. In het kader van regulier onderhoud wordt het prikkeldraad vervangen door andere omheining, dit proces is inmiddels in gang gezet.
2. Periodieke keuring van paardentrailers
Bleker vind het overbodig verplichte periodieke keuring van trailers in te voeren. “Volgens de Europese Transportverordening moeten voertuigen die levend vee vervoeren over langer dan 8 uur gekeurd worden. Bij vervoer over korter dan 8 uur is er geen periodieke keuring, maar gelden wel de algemene voorwaarden voor het vervoer van dieren uit dezelfde transportverordening: het voertuig moet veilig zijn en letsel en lijden moeten worden voorkomen. Bij aanhouding en constatering van overtreding kan de AID een boete opleggen. Daarnaast kan de sector zelf een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van paardentrailers, bijvoorbeeld door middel van bewustwordingsacties op evenementen.”
3. Ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid.
Op vastleggen van richtlijnen op het gebied van ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid vindt Bleker tot de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies behoren. De Handreiking Paardenhouderij en Ruimtelijke ordening is het bestaande hulpmiddel voor gemeenten.
GIDS VAN GOEDE PRAKTIJKEN
De komende maanden gaat de SRP werken aan een Gids van goede praktijken waarin de richtlijnen verder worden uitgewerkt. Bleker: “Het is een leidraad voor paardenhouders hoe een paard op een goede manier kan worden gehouden en verzorgd. Een goedgekeurde gids is weliswaar niet algemeen verbindend, maar kan zowel voor de handhaving als de rechtspraktijk ondersteunend en behulpzaam zijn.” De staatssecretaris verwacht uiterlijk 1 september een nadere uitwerking van de basisregels, uitleg over de wijze waarop naleving kan worden gecontroleerd en een voorlichtingsplan.
Aanleiding van de 'Twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn' is het verzoek van staatssecretaris Bleker aan de SRP om voor 1 mei met een concreet voorstel te komen voor het verbeteren van het paardenwelzijn in Nederland. In een Gids Goede Praktijken zullen de twaalf Richtlijnen voor paardenhouders zonodig verder uitgewerkt worden en worden voorzien van een uitgebreide toelichting. De verwachting is dat dit project uiterlijk 1 september 2011 gereed is.
Inmiddels heeft staatssecretaris Bleeker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I, voorheen LNV) positief gereageerd op de voorstellen. Hij liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Sectorraad Paarden (SRP) met de twaalf richtlijnen voor paardenhouders goede stappen heeft gezet om het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren. Ook de Dierenbescherming vindt de richtlijnen acceptabel, uitgezonderd het aspect sociaal contact. De Dierenbescherming vindt dat het solitair huisvesten van een paard niet meer mogelijk mag zijn. Bleker is het daar niet mee eens. “Ik vind verplichting te ver gaan. Wel acht ik een goede voorlichting aan (toekomstige) paardenhouders over dit onderwerp van groot belang”, aldus Bleker.
INGRIJPEN OVERHEID
De SRP wilde de overheid op drie punten (tevergeefs) ook een rol geven:
1. Uitfaseren van prikkeldraad
Bleker heeft met Staatsbosbeheer, die het meeste terreinen in Nederland beheert, afspraken gemaakt over het prikkeldraad. In het kader van regulier onderhoud wordt het prikkeldraad vervangen door andere omheining, dit proces is inmiddels in gang gezet.
2. Periodieke keuring van paardentrailers
Bleker vind het overbodig verplichte periodieke keuring van trailers in te voeren. “Volgens de Europese Transportverordening moeten voertuigen die levend vee vervoeren over langer dan 8 uur gekeurd worden. Bij vervoer over korter dan 8 uur is er geen periodieke keuring, maar gelden wel de algemene voorwaarden voor het vervoer van dieren uit dezelfde transportverordening: het voertuig moet veilig zijn en letsel en lijden moeten worden voorkomen. Bij aanhouding en constatering van overtreding kan de AID een boete opleggen. Daarnaast kan de sector zelf een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van paardentrailers, bijvoorbeeld door middel van bewustwordingsacties op evenementen.”
3. Ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid.
Op vastleggen van richtlijnen op het gebied van ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingsbeleid vindt Bleker tot de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies behoren. De Handreiking Paardenhouderij en Ruimtelijke ordening is het bestaande hulpmiddel voor gemeenten.
GIDS VAN GOEDE PRAKTIJKEN
De komende maanden gaat de SRP werken aan een Gids van goede praktijken waarin de richtlijnen verder worden uitgewerkt. Bleker: “Het is een leidraad voor paardenhouders hoe een paard op een goede manier kan worden gehouden en verzorgd. Een goedgekeurde gids is weliswaar niet algemeen verbindend, maar kan zowel voor de handhaving als de rechtspraktijk ondersteunend en behulpzaam zijn.” De staatssecretaris verwacht uiterlijk 1 september een nadere uitwerking van de basisregels, uitleg over de wijze waarop naleving kan worden gecontroleerd en een voorlichtingsplan.
dinsdag 19 april 2011
Online adverteren volgens Shop2market - Matthijs Jorissen
Net terug van E-commerce dagen in de Jaarbeurs in Utrecht en onder andere gezeten bij de presentatie van Shop2market over het slim adverteren op affiliates en vergelijkingssites.
Matthijs Jorissen begon zijn verhaal direct met de kern... waar het allemaal om draait in online advertising land zijn de Costs per Order (CPO). Je moet zorgen dat je die kosten per order in je webshop goed inzichtelijk krijgt. Dat betekent dat je de klant online gaat volgen op zijn gedrag. Wat is het meest succesvolle conversiepad naar een orderplaatsing, dus welke weg tussen een advertentie en een orderplaatsing wordt het meest gebruikt (frequency-meting). Maar ook hoe snel doorloopt men dat pad (efficiency meting). En tot slot meet je hoe recent dit gedrag aanwezig was (recency-meting). Al deze metingen samen zijn de factor-analyse om je conversie ratio verder door te meten.
Je kunt ook Google Analytics gebruiken, maar dit kan een wat vertekend beeld geven door de voorkeur voor advertenties vanuit Adwords. Een conversieratio van 2 - 3% is gemiddeld voor een webshop. Een conversieratio van 10% is hoog voor een webshop.
Opvallende anekdote
In Duitsland schijnt een affiliate bedrijf te bestaan, waarbij adverteerders betalen per gerealiseerde order (Cost per conversion). Dit bedrijf gaat dan vervolgens zelf orders plaatsen vanuit de advertenties en deze vervolgens weer annuleren. Hiermee verdienen ze bijna een miljoen per maand en het is legaal (overigens niet bepaald normaal wenselijk gedrag).
In Duitsland schijnt een affiliate bedrijf te bestaan, waarbij adverteerders betalen per gerealiseerde order (Cost per conversion). Dit bedrijf gaat dan vervolgens zelf orders plaatsen vanuit de advertenties en deze vervolgens weer annuleren. Hiermee verdienen ze bijna een miljoen per maand en het is legaal (overigens niet bepaald normaal wenselijk gedrag).
De Tip
Vooral specifiek adverteren, dus noem een specifiek product en de prijs in de advertentie. Ook teksten als 'bestel nu - morgen in huis' werken goed online. Je moet dus duidelijk de ontvanger aansporen om tot actie over te gaan.
Vooral specifiek adverteren, dus noem een specifiek product en de prijs in de advertentie. Ook teksten als 'bestel nu - morgen in huis' werken goed online. Je moet dus duidelijk de ontvanger aansporen om tot actie over te gaan.
Iets nieuws
Iets wat relatief nieuw voor mij was, is de mogelijkheid een datagrid met je voorraad te sturen naar een vergelijker. Dit is mogelijk bij Google Adwords. Je plaatst daarbij deeplinks naar je specifieke productpagina. Vervolgens wordt de 'bounce' gemeten, dus hoe lang iemand op een productpagina zit, alvorens hij/zij besteld. Hierbij geldt de norm, een bounce van 2 seconden is geen lead, een bounce van 10 seconden is een serieuze lead.
Ook de komst van Google Shopping is interessant om te volgen. Dit is de nieuwe vergelijkingssite van Google en gratis.
De dreiging
De grootste bedreiging voor webshops en dan met name in de fashion, is Cross Border Selling met 'free delivery worldwide'. De jeugd van nu schijnt al even makkelijk een jeans in Amerika te bestellen online, dan op een Nederlandse site. Je kunt dit ook juist omzetten naar een kans voor je bedrijf, door bijvoorbeeld unieke producten in Nederland worldwide aan te bieden. Voorbeeld is de Monopoly versie van Nederland/ Amsterdam.
De afsluiter
1. Zorg voor inzicht in de echte cost per order (dus zonder de annuleringen) (CPO's)
2. Gebruik alleen CPO geoptimaliseerde feeds
3. Maak gebruik van veel meer kanalen
4. Ga voor de laaghangende appels en niet voor de moeilijk bereikbare
De vragenronde
Een vrouw een sieraden webshop vraagt om tips. Het antwoord is verrassend: kijk vooral wat werkt en denk niet aan je eigen smaak. Wat niet online verkoopt, direct uitfaseren. Wat wel online verkoopt, verder uitbouwen. Wees zakelijk. Als uiteindelijk vazen beter verkopen online, dan sieraden, dan verkoop je die (ook al hou je niet van vazen). Zie je dat niet zitten? Zoek dan gewoon een leuke ruimte in een winkelstraat en ga daar zitten!
Een vrouw een sieraden webshop vraagt om tips. Het antwoord is verrassend: kijk vooral wat werkt en denk niet aan je eigen smaak. Wat niet online verkoopt, direct uitfaseren. Wat wel online verkoopt, verder uitbouwen. Wees zakelijk. Als uiteindelijk vazen beter verkopen online, dan sieraden, dan verkoop je die (ook al hou je niet van vazen). Zie je dat niet zitten? Zoek dan gewoon een leuke ruimte in een winkelstraat en ga daar zitten!
vrijdag 4 maart 2011
Levering paarden toch naar 19% btw-tarief
Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat de Nederlandse wetgeving ten onrechte het verlaagde btw-tarief van 6% toepast op de levering van alle paarden en pony's.
Voor de praktijk betekent het arrest dat voorlopig voor alle paarden en pony's het 6%-tarief blijft gelden. Pas als de nieuwe wetgeving door de Tweede- en Eerste Kamer is aangenomen, zal dit veranderen. Van terugwerkende kracht zal echter geen sprake kunnen zijn.
Volgens het Europese Hof is dit 6%-tarief alleen toegestaan voor levering van paarden en pony's:
- met het oog op slachting voor gebruik bij de bereiding van levensmiddelen;
- voor gebruik in de landbouw.
Voor de levering van de andere paarden zou volgens het Hof het algemene tarief (19%) moeten gelden. Dit betekent dat de Nederlandse wetgeving moet worden gewijzigd. Hetzelfde geldt voor de wetgeving van andere EU-lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland. Ook die landen moeten het oordeel van het Hof volgen.
De Sectorraad Paarden zal zich inspannen om tot een voor de sector goede btw-wetgeving te komen, aangezien het arrest van het Hof van Justitie mogelijkheden biedt om voor een deel van de paarden en pony's het verlaagde btw-tarief te kunnen handhaven.
Bron: nieuwsbrief SRP
Voor de praktijk betekent het arrest dat voorlopig voor alle paarden en pony's het 6%-tarief blijft gelden. Pas als de nieuwe wetgeving door de Tweede- en Eerste Kamer is aangenomen, zal dit veranderen. Van terugwerkende kracht zal echter geen sprake kunnen zijn.
Volgens het Europese Hof is dit 6%-tarief alleen toegestaan voor levering van paarden en pony's:
- met het oog op slachting voor gebruik bij de bereiding van levensmiddelen;
- voor gebruik in de landbouw.
Voor de levering van de andere paarden zou volgens het Hof het algemene tarief (19%) moeten gelden. Dit betekent dat de Nederlandse wetgeving moet worden gewijzigd. Hetzelfde geldt voor de wetgeving van andere EU-lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland. Ook die landen moeten het oordeel van het Hof volgen.
De Sectorraad Paarden zal zich inspannen om tot een voor de sector goede btw-wetgeving te komen, aangezien het arrest van het Hof van Justitie mogelijkheden biedt om voor een deel van de paarden en pony's het verlaagde btw-tarief te kunnen handhaven.
Bron: nieuwsbrief SRP
dinsdag 8 februari 2011
Equi Projects: De paardensector moet een kopie maken van I&R in d...
Equi Projects: De paardensector moet een kopie maken van I&R in d...: "Hoe bereik je de ongeorganiseerde paardenhouder? In de Levende Have van 4 februari lees ik dat een sluitend identificatie- en registraties..."
De paardensector moet een kopie maken van I&R in de schapenhouderij
De geconstateerde misstanden komen vooral voor bij paardenhouders die niet aangesloten zijn bij een van de belangenorganisaties. Deze niet-georganiseerde groep paardenhouders is ook voor de SRP slecht te bereiken. Martien van den Heuvel: “Wij hebben daar als SRP ook grote zorgen over. Die zorg delen wij met de Dierenbescherming. Maar de Dierenbescherming gaat te ver in de publiciteit van afgelopen week.”
SRP wil in samenwerking met Ministerie en Dierenbescherming komen tot een plan om de niet-georganiseerde groep te bereiken. Een sluitend I&R systeem (identificatie & registratie) is daarin een belangrijk onderdeel.
Nu, begin 2011 is een van de speerpunten van het plan van aanpak, het onderzoek welzijnsmonitoring in een afrondende fase. Dit onderzoek is een initiatief van een aantal SRP partijen (LTO, FNHO, KNHS) in samenwerking met het Ministerie van EL&I en de Dierenbescherming.
“Aan dit onderzoek is de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt om met een representatieve groep van bedrijven om een gedegen onderzoek uit te voeren naar objectieve parameters voor paardenwelzijn“,aldus Martien van den Heuvel. De SRP gaat op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bekijken welke eisen gesteld kunnen worden aan het welzijn van paarden. Dit alles in overleg met het Ministerie van EL&I en de Dierenbescherming.
Het Nederlands Hippisch Kenniscentrum is opgericht in 2009 en volop bezig om een goede voorlichting te geven over onder meer paardenwelzijn en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Volgens Staatssecretaris Bleker is voorlichting en het verspreiden van kennis een belangrijke basis is voor het verbeteren van paardenwelzijn.
Sectorraad Paarden
![]() |
Hoe bereik je de ongeorganiseerde paardenhouder? |
In de Levende Have van 4 februari lees ik dat een sluitend identificatie- en registratiesysteem voor paarden er snel moet komen, volgens staatssecretaris Bleker. De paardensector moet dat zelf in orde maken, niet de overheid, meent hij. In verband met mogelijke uitbraken van besmettelijke paardenziektes vindt Bleker het onverantwoord dat er nog steeds geen deugdelijk I&R-systeem voor paarden bestaat waarin precies is vastgelegd welk paard van wie is en waar het zich bevindt. De sector is draagkrachtig genoeg om zo'n systeem zelf van de grond te tillen, vindt hij.
Het zou inderdaad goed zijn als er een sluitend I&R systeem kwam voor paarden. Dit is bij bijvoorbeeld de schapenhouderij ook goed geregeld. Echter wordt dit wel gefaciliteerd door de overheid, het ministerie EL&I houdt exact bij bij op welk bedrijf welke schapen staan, wie de eigenaar is en van en naar welke plaatsten de dieren vervoerd zijn. Ook al heb je maar één schaap, deelname aan dit I&R programma is verplicht. Door mijn ervaring in de schapenhouderij zou dit dus het volgende kunnen inhouden voor de paardenhouderij:
Het zou inderdaad goed zijn als er een sluitend I&R systeem kwam voor paarden. Dit is bij bijvoorbeeld de schapenhouderij ook goed geregeld. Echter wordt dit wel gefaciliteerd door de overheid, het ministerie EL&I houdt exact bij bij op welk bedrijf welke schapen staan, wie de eigenaar is en van en naar welke plaatsten de dieren vervoerd zijn. Ook al heb je maar één schaap, deelname aan dit I&R programma is verplicht. Door mijn ervaring in de schapenhouderij zou dit dus het volgende kunnen inhouden voor de paardenhouderij:
- Ieder persoon die een paard in bezit heeft of op zijn of haar grond heeft lopen moet als eerste een UBN nummer aanvragen (uniek bedrijfsnummer). Laten we het bij paarden dan een UPN-nummer noemen (uniek paardenhouder nummer).
- Ieder paard moet een uniek nummer ID krijgen middels een chip die eenvoudig uitgelezen kan worden.
- Ieder paard moet gekoppeld zijn aan een uniek UPN-nummer en dit moet vastgelegd worden in een overkoepelend online administratiesysteem. Dit kan gefaciliteerd worden door de SRP of door het FNHO. In de schapenhouderij heb je IDR-online gefaciliteerd door de overheid (Dienst Regelingen) en NSFO-online, gefaciliteerd door de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie.
- Het systeem van NSFO-online zou vrij eenvoudig vertaald kunnen worden naar de paardenhouderij (in mijn beleving). Paardenhouders hebben dan ook meteen een administratie voor het toedienen van medicijnen, administreren van vervoer en bestemmingen van de paarden en snelle beschikking over stamboekgegevens en stallijsten.
Er wordt al heel lang gesproken over een sluitend I&R systeem voor de paardenhouderij en dat de sector het zelf moet gaan regelen. Ook al onder het ministerie van LNV met Gerda Verburg. Maar ik zie nergens hoe de paardensector dit dan daadwerkelijk wil gaan doen en wie het gaat doen en vooral ook waarmee het gefinancierd gaat worden. ICT oplossingen kosten nu eenmaal geld en zo ook het onderhoud hieraan en de communicatie erover.
Met alleen een administratiesysteem en regelgeving ben je er niet, paardenhouders in de gehele sector moeten vervolgens opnieuw opgevoed worden. Een fantastische uitdaging, maar wie gaat het aan?
Extra informatie uit de nieuwsbrief van de Sectorraad Paarden. Ermelo, 14 januari 2010
Bleker heeft aangekondigd uiterlijk 1 april een brief aan de Tweede Kamer te overleggen waarin hij zal uitleggen hoe hij de paardenbranche gaat motiveren de administratie op orde te brengen. Begin 2009 heeft de Sectorraad Paarden (SRP) het plan van aanpak welzijn aangeboden aan de toenmalige Minister van LNV, Gerda Verburg. Een ambitieus plan gericht op het creëren van draagvlak en bewustwording in de sector paardenhouderij op het gebied van welzijn.
“In de professionele paardenhouderij wordt hard gewerkt om het paardenwelzijn te verbeteren” aldus Martien van den Heuvel, waarnemend voorzitter van de SRP. De professionele paardenhouderij is aanspreekbaar op hun verantwoordelijkheid om het welzijn van hun paarden te borgen. Het is immers hun bron van inkomsten en het welzijn van hun paarden gaat ze aan het hart. De misstanden zoals geschetst door de Dierenbescherming zijn ook voor de SRP onaanvaardbaar.
“In de professionele paardenhouderij wordt hard gewerkt om het paardenwelzijn te verbeteren” aldus Martien van den Heuvel, waarnemend voorzitter van de SRP. De professionele paardenhouderij is aanspreekbaar op hun verantwoordelijkheid om het welzijn van hun paarden te borgen. Het is immers hun bron van inkomsten en het welzijn van hun paarden gaat ze aan het hart. De misstanden zoals geschetst door de Dierenbescherming zijn ook voor de SRP onaanvaardbaar.
De geconstateerde misstanden komen vooral voor bij paardenhouders die niet aangesloten zijn bij een van de belangenorganisaties. Deze niet-georganiseerde groep paardenhouders is ook voor de SRP slecht te bereiken. Martien van den Heuvel: “Wij hebben daar als SRP ook grote zorgen over. Die zorg delen wij met de Dierenbescherming. Maar de Dierenbescherming gaat te ver in de publiciteit van afgelopen week.”
SRP wil in samenwerking met Ministerie en Dierenbescherming komen tot een plan om de niet-georganiseerde groep te bereiken. Een sluitend I&R systeem (identificatie & registratie) is daarin een belangrijk onderdeel.
Nu, begin 2011 is een van de speerpunten van het plan van aanpak, het onderzoek welzijnsmonitoring in een afrondende fase. Dit onderzoek is een initiatief van een aantal SRP partijen (LTO, FNHO, KNHS) in samenwerking met het Ministerie van EL&I en de Dierenbescherming.
“Aan dit onderzoek is de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt om met een representatieve groep van bedrijven om een gedegen onderzoek uit te voeren naar objectieve parameters voor paardenwelzijn“,aldus Martien van den Heuvel. De SRP gaat op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bekijken welke eisen gesteld kunnen worden aan het welzijn van paarden. Dit alles in overleg met het Ministerie van EL&I en de Dierenbescherming.
Het Nederlands Hippisch Kenniscentrum is opgericht in 2009 en volop bezig om een goede voorlichting te geven over onder meer paardenwelzijn en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Volgens Staatssecretaris Bleker is voorlichting en het verspreiden van kennis een belangrijke basis is voor het verbeteren van paardenwelzijn.
Sectorraad Paarden
donderdag 27 januari 2011
Welkom op de Blogspot van Equi Projects

Tijdens mijn werk als hippische bedrijfsadviseur kom ik regelmatig veranderingen tegen en nieuwe ontwikkelingen die soms rechtstreeks en soms indirect het hippisch ondernemen raken. Voor mezelf wil ik dit graag opslaan en ook delen met anderen.
Veel plezier op mijn BlogSpot
Abonneren op:
Posts (Atom)